5 Kasım 2016 Cumartesi

EKONOMİ ( ENGELLİ İHTİYAÇLARI NEREDEN VE NASIL TEMİN EDİLEBİLİR)


1.Hasta altı bezi nasıl ve nereden alabilirim?
Hasta alt bezini, sağlık malzemeleri satan çeşitli yerlerden, eczanelerden, marketlerden kolaylıkla temin edebilirsiniz.
Eğer hasta alt bezini sürekli kullanmanız gerekiyorsa ve alım gücünüz yoksa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonuna başvurabilirsiniz. Bunun için illerde valiliğe ilçelerde ise kaymakamlığa başvurabilirsiniz.
2. Kendi işimi kurmak istiyorum. Nasıl ve nereden kredi alabilirim?
a)- Eğer maddi imkanlarınız kendinize ait bir işyeri açmaya yetmiyorsa, üretken ve çalışmaya istekli bir engelli iseniz size sağlanan kolaylıklardan yararlanabilirsiniz!
Kendi işinizi kurduğunuzda gelir vergisi indiriminden yararlanabileceğinizi unutmayın. Bu size çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
Ayrıca Türkiye Halk Bankası tarafından verilen Engelli GİRİŞİMCİ KREDİSİ de sizin için sağlanan başka bir kolaylıktır.
Bu Krediden Nasıl Faydalanabilirsiniz?
-Çalışma gücünüzün en az % 40’ını kaybetmiş engelli olmanız,
-Bir işte verimli bir şekilde çalışabileceğinizi sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeniz,
-18 yaşından gün almış (üst yaş sınırı yoktur) olmanız gerekmektedir.
Bu krediden faydalanabilmek için nasıl bir iş yapacağınızı, hangi tür sanayi veya hizmet sektörü ile ilgili ticari faaliyette bulunacağınızı belirleyip, size en yakın Halk Bankası şubesine başvurmanız gerekmektedir.
Engelli girişimci kredisinden yararlanacak kişinin öncelikle engelli kişi tanımına uygun olması ve herhangi bir ticari faaliyetinin bulunmaması gerekmektedir. Elinde yapacağı işle ilgili belgesi bulunanlara öncelik tanınacak, elinde belgesi olmayanlara beyan ve inceleme sonucuna göre kredi kullandırılabilecektir.
Bu kredi bir işyeri açacaklara verilebileceği gibi, kendi evinde el becerilerine uygun bir iş yapabilecek ve maddi desteğe ihtiyaç duyan engellilere de verilebilir.
……………………………………………………………………………………………………………..
b)- 572 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 1580 sayılı Belediyeler Kanunu’nda değişiklik yapılarak kendi işinizi kurmada kolaylıklar getirilmiştir. Kanun, belediyelere ait ve belediyeler tarafından işletilen veya kiraya verilen büfeler, otoparklar gibi işyerlerinin engelliler tarafından işletilmesi konusunda kolaylık sağlanması hükmünü getirmiştir.
Ancak, bunun için bulunduğunuz yerin belediye meclisine başvurmanız gerekmektedir.
c)-Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında iş kurmak için proje sunarak krediden faydalanabilirsiniz. Bunun için illerde valiliğe ilçelerde ise kaymakamlığa başvurabilirsiniz. Daha fazla bilgi için
TC Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Sosyal Riski azaltma Projesi Proje Koordinasyon Birimi karanfil sok. no: 67 06640 Bakanlıklar /Ankara tel: 0312 424 16 20
d)- 4857 Sayılı İş Kanunu
3.Engelliyüm evlenme yardımı alacağım yerler var mı?
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurabilirsiniz
4. Tekerlekli sandalye almak istiyorum nerelerden alabilirim?
Sosyal güvenceniz varsa hastaneden alacağınız raporla tekerlekli sandalye alabilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik kurumu tekerlekli sandalyenin ücretinin tamamının ödemediği durumda geriye kalan kısım için 572 sayılı kanunun 17. maddesi gereğince sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik fonuna başvurabilirsiniz. Bunun için illerde valiliklere ilçelerde ise kaymakamlıklara başvurmanız gerekmektedir veya satın almak istiyorsanız
www.imcmedical.com iletişim Mustafa ÇOLAK 532 549 00 68 – 312 360 56 36 – 312 360 95 85
5.Ortopedik engelliyüm kendi imkanlarımla akülü araba almak istiyorum nerelere başvurabilirim?
www.imcmedical.com iletişim Mustafa ÇOLAK 532 549 00 68 – 312 360 56 36 – 312 360 95 85
6.Yaşım 72 engelli maaşı alıyorum yaşlılık maaşı da alabilir miyim?
65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması
Hakkındaki Kanun ve ilgili yönetmelik uyarınca belirttiğiniz aylıklardan sadece birine hak kazanabilirsiniz
7.Kooperatife yazılıp taksitle ev almak istiyorum. Biz engellilere yönelik uygun taksitlendirme yapılan yerler var mı?
Ev sahibi olmada engellilere yönelik özel bir kredi bulunmamaktadır.
8.Engelli bir çocuğum var gerekli sosyal aktivitelere sokmak içi bir araba almak istiyorum.Bununla ilgili kolaylıklar ve kredi alabileceğim bir yer var mı?
Çocuğunuz el ve ayak fonksiyonlarını kullanamayacak durumda ise engellinün taşınmasına uygun özelliklere sahip minibüs ithal edebilirsiniz. Bu ithalden gümrük vergisi ve diğer vergiler alınmamaktadır.
Eğer çocuğunuz 17 yaşından büyük ise ve otomobili kendi kullanabilecek durumda ise yurt dışından ithal edeceğiniz özel tertibatlı otomobil için herhangi bir vergi ödemeyeceksiniz. Bu işlemler için H sınıfı sürücü belgesi ve özel tertibatlı araç kullanabileceğine ilişkin sağlık kurulu raporuyla Ankara Naklihane ve Bedelsiz ithalat gümrük müdürlüğüne müracaat etmelisiniz.
Yine otomobili kendi kullanabilecek durumda olanların yurt içinden temin edecekleri özel tertibatlı araçlar ÖTV den muaftır ve bu ürüne %18 KDV uygulanmaktadır.
Araba alımı için özel bir kredi bulunmamaktadır.
9. Belediye ve kaymakamlıkla ayni ve maddi yardımlarda engelliye bir öncelik tanınıyor mu?
Engellilere öncelik tanıyan düzenlemeler bulunmamakta olup, engelliler diğer ihtiyaç grupları ile birlikte değerlendirilmektedir.
10. Beş çocuğumdan ikisi engelli. Çocukların hepsi okula gidiyor. Defter,kitap gibi ihtiyaçlarını nerelerden karşılayabilirim?
Fakru zaruret içinde ve muhtaç durumda bulunan vatandaşlara, kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmamak ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir almamak koşulu ile eğitim ve öğretim imkanı sağlanması halinde topluma faydalı ve üretken duruma geçirilebilecekler ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’na uygun şekilde desteklenirler.
Bu imkanlardan faydalanabilmek için ikamet edilen yerin Mülki İdare Amirliği’ne başvurulması gerekmektedir.
11. Yeşil kartım var çocuğuma protez gerekiyor. Bunu oradan karşılayabilir miyim?
Yeşil Kart Türkiye’deki yataklı tedavi kurumlarında yatarak görecekleri tedavi hizmetlerini ve her türlü masraflarını kapsamaktadır.
Tedavi giderlerini kendi imkanları ile karşılayamayan ve sosyal güvenlik kapsamında bulunmayan engelli vatandaşların tedavi giderlerinin karşılanabilmesi; 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kanunu kapsamında mümkün olmaktadır.
Yukarıda belirtilen kanunlar kapsamındaki sağlık yardımlarından faydalanabilmek için gerekli belgeler ile birlikte ikamet edilen yerin Mülki İdare Amirliği’ne başvurulması gerekmektedir.
12. Engelli bir çocuğum var. SSK ‘lıyım. Hasta altı bezi ihtiyacımı karşılar mı?
13. Engelli çocuğumun eğitim masraflarını SSK karşılıyor mu?
SSK engelli çocuğu olan ailelere “Engelli Çocukların Eğitimi, Tedavi ve Rehabilitasyonu” adı altında devlet yardımı yapılmaktadır.Engelli çocukların ailelerine gelişim ve eğitim yardımının ödenebilmesi için özel eğitimlerinin, tıbbi rehabilitasyonlarının ve sosyal rehabilitasyonlarının yapılacağı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine devam etmeleri gerekmektedir.
14. Engelli çocuğum sürekli tedavi görmesi gerekiyor. SSK tüm tedavi ve ilaçlarımızı karşılıyor mu?
506 sayılı SSK Kanununun 36. maddesi uyarınca çocuğunuzun ilaçları ile protez, araç ve gereç bedellerinin %10’u kendilerince karşılanır.
Ayrıca 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu uyarınca, sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir alan engellilerin, tedavi giderleri ile fonksiyon kazandırıcı ortopedik ve diğer yardımcı araç ve gereçlerin kurumlarca karşılanamayan kısmı bu Kanun kapsamındadır
15. Belediye bünyesinde tedavi olurken bir ücret ödemem gerekiyor mu?
Belediyelerin uygulamaları birbirlerinden farklı olabilmektedir. Bu nedenle konu ile ilgili bilgiyi bölgenizde bulunan belediye ile görüşerek edinmeniz gerekmektedir.
16. Sosyal güvencem yok ve ilaç masraflarını karşılayamıyorum ilaçları almak için ne yapmalıyım?
Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışmayı Teşvik vakıfları aracılığıyla ilaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Ayrıca, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü’nce muhtaç durumdaki ailelerin çocuklarının bakımına destek için ayni ve nakdi yardımlar yapılmakta olup, muhtaç olup, engelli çocuğunun bakımında güçlükler yaşayan aileler bu yardımdan yararlanmak için İllerinde bulunan İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne müracaat edebilirler
17. Sosyal güvencem yok. İşitme cihazı nereden temin edebilirim?
Tedavi giderlerini kendi imkanları ile karşılayamayan ve sosyal güvenlik kapsamında bulunmayan engelli vatandaşların tedavi giderlerinin karşılanabilmesi; 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kanunu kapsamında mümkün olmaktadır.
Yukarıda belirtilen kanunlar kapsamındaki sağlık yardımlarından faydalanabilmek için gerekli belgeler ile birlikte ikamet edilen yerin Mülki İdare Amirliği’ne başvurulması gerekmektedir.
18. İşitme testi yaptırmak istiyorum. ancak yeşil kartla yaptırmadım. ücretsiz nerede yaptırabilirim?
İşitme testinizi yeşil kartınız vasıtasıyla sadece devlet hastanelerinde yaptırabilirsiniz. Örneğin Ankara Numune hastanesinde böyle bir hizmet bulunmaktadır.
19. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından maddi yardım nasıl alabilirim?
İlinizde veya ilçenizde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakdi ve ayni olarak dağıtmak amacıyla kurulmuşlardır. İlgili Vakıflara başvurmanız durumunda yardım talebiniz değerlendirilecektir.
20. Engelliyüm Devlet Demir Yolları’ndan indirimli yararlanabilir miyim?
Devlet Demir Yolları ana hat yolcu trenleri ile seyahat halinde engelliler %20 indirimden yararlanabilir.
21. Milli Parklarda biz engellilere indirim var mı?
Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman İçi Dinlenme Yerleri ve Milli Parklara giriş ücretsiz çadır ve karavan yer ücretleri %50 indirimli faydalanabilirsiniz.
22. Devlet tiyatrolarına indirimli girebiliyor muyum?
Devlet Tiyatroları, gösterilerini engellilere ücretsiz sunmaktadır.
23. Müzelerde bize özel indirim var mı?
Müzelerde engellilerle ilgili özel bir indirim uygulamasına geçilmesi yönünde çalışmalar vardır.
24. Hangi GSM operatörleri engellilere indirim yapıyor?
TELSİM (CEPÖZEL Engelliler) – TURKCELL(DestekCELL) Cep telefonlarında görüşme ücretınden indirimli olarak yararlanılabilir.
25. 16 yaşında 13 seneden beri yatağa bağımlı engelli bir kızım var ve herhangi bir sosyal güvencem yok. Kızımın vücudunda yaralar oluşmaması için havalı yatak gerekmektedir. Bunu nereden temin edebilirim?
Tedavi giderlerini kendi imkanları ile karşılayamayan ve sosyal güvenlik kapsamında bulunmayan engelli vatandaşların tedavi giderlerinin karşılanabilmesi; 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kanunu kapsamında mümkün olmaktadır.
Yukarıda belirtilen kanunlar kapsamındaki sağlık yardımlarından faydalanabilmek için gerekli belgeler ile birlikte ikamet edilen yerin Mülki İdare Amirliği’ne başvurulması gerekmektedir.
İlaç, özel mama veya yardımcı araç ve gereçler gibi ihtiyaçlarınızın karşılanabilmesi için hastaneden alacağınız durumunuzun ve kullanmanız gereken ilaç, özel mama veya yardımcı araç ve gereçlerin belirtildiği bir heyet raporuyla İl veya ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuruda bulunarak, söz konusu ilaç, özel mama veya yardımcı araç ve gereçlerin karşılanmasını talep edebilirsiniz.

www.imcmedical.com iletişim Mustafa ÇOLAK 532 549 00 68 – 312 360 56 36 – 312 360 95 85

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder